"Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark'ın Girişimi, Türkiye'nin İkinci Yerli Otomobili için Hazırlıklara Başladı"
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Yıldız Teknopark'ta 400 metrekarelik bir alanda tamamen yerli mühendis ve tasarımcılar tarafından üretilen "VERY" isimli elektrikli otomobili tanıttı. Yeni nesil elektrikli araç, ağırlığı yüksüz olarak 400 kiloyu geçmeyecek şekilde planlandı. 4 farklı modelde üretilecek olan araç, teknoloji şirketi "EVRY" ekibi tarafından mobil sistemler alanında ürün ve yazılım geliştirmek amacıyla sadece 300 günde geliştirildi.
Binek modeli 4 kişilik kapasiteli olan araç, ayrıca pick-up, 2 kişilik üstü açık ve endüstriyel tesislerde 500 kilograma kadar yük taşıma kapasitesine sahip 'otonom' modellere de sahip olacak. Elektrik motoru, batarya ünitesi, yazılım, uzaktan kontrol uygulamaları, otonom sürüş gibi özellikleri de aynı ekip tarafından, toplamda 23 kişilik bir takım tarafından geliştirildi.
Onay süreci Türkiye pazarı için başarıyla tamamlandı.
Gelinen noktada, elektrikli otomobillerin Türkiye pazarı için onay sürecini başarıyla tamamladığını belirten "EVRY Teknoloji" kurucu ortağı Yosun Karasu, otomobillerin özellikleri ve üretim süreci hakkında şu bilgileri paylaştı: "Aslında, elektro mobilite alanında teknoloji geliştirme odaklı bir firmayız. Hedefimiz sadece bir araç üretmek ve geri çekilmek değil; daha çok mobilite alanındaki sorunlara çözüm getiren bir teknoloji firmasını büyütmek. Bu teknolojilerin araçlar üzerinde uygulanmasıyla kendimizi daha etkili bir şekilde ifade edebileceğimizi düşündük. Bu bağlamda, 'sürdürülebilirliğe hizmet eden bir ürün olsun' düşüncesiyle L7 olarak sınıflandırılan bir otomobil modelini tercih ettik. Şehir trafiğinde maksimum 90 km hızla hareket edilebiliyor ve bir kişi tek başına 2 tonluk bir araçla ulaşım sağlayabiliyor. Bu durum sürdürülebilirliğe tamamen aykırıdır. Bu nedenle L7 segmentini seçmek daha doğru oldu. Araç tiplerini küçültmenin, trafik akışına ve çevreye olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz."
"Üç farklı batarya seçeneği sunmaktayız."
Tasarladığımız ve üretimini gerçekleştirdiğimiz 400 volt elektrik motorumuz, çoklu vites seçenekleri sunan dişli kutusu ve 11 kWh, 22 kWh ve 33 kWh kapasiteli üç farklı batarya seçeneği sunuyoruz. Bu bataryaların ortalama ağırlığı 35 kilogramdır. Geliştirdiğimiz motoru ise araç için 16 kilograma kadar düşürebildik, bu da bize ciddi bir ağırlık avantajı sağlıyor. Karasu, özellikle yük taşıma kapasitesine uygun araçlarımızda devreye giren ve çıkan dört çeker seçeneklerinin bulunduğunu belirtti. Multimedya ekranları, sürüş yazılımı, dokunmatik kapılar, 220 volt elektrik çıkışı, yağmur, park ve far sensörleri, ısıtmalı ve masajlı koltuklar gibi özelliklerin yanı sıra, geliştirdikleri mobil uygulama aracılığıyla aracın birçok fonksiyonunun uzaktan kontrol edilebildiğini ifade etti.